Projektorilampun vaihto-ohje

Moduulilampun vaihtaminen projektoriin tai projektio-televisioon on helposti tehtävissä. Tästä huolimatta suosittelemme aina seuraamaan vaihto-ohjeita tarkasti jotta mikään työvaihe ei jäisi välistä. Pelkän polttimon vaihtaminen on hankalampaa ja riippuu eri tekijöistä (ks. alempana). Vaihtotyö on samanlainen niin alkuperäisille, yleis- kuin tarvikelampuillekkin.

Lamppuja vaihtaessa sinulla on apunasi mm. tämä yleisohje. Jos sinulla on tallessa laitteesi ohjekirjanen, sisältää se niinikään tarkat ohjeet lampunvaihtoon, suosittelemme tutustumaan niihin. Eräät alkuperäislamput sisältävät myös valmistajan ohjeet lampun vaihtamiseen.

Hyvän käsityksen projektorilampun vaihtamisesta saat myös meidän video-ohjeesta jossa nätetään, miten moduulilamppu ja pelkkä polttimo vaihdetaan useaan eri projektorimalliin.

Moduulilampun vaihdon työvaiheet

 1. Odota kunnes lamppu on jäähtynyt käytön jäljiltä. Kuuma lamppu voi aiheuttaa palovammoja tai jopa tulipaloriskin.
 2. Sammuta projektorisi/televisiosi ja irroita sen virtajohto.
 3. Etsi projektorista lamppumoduulinsuojus ja irroita se.
 4. Löysää lamppumoduulin kiinnitysruuveja sopivalla ruuvimeisselillä. Kaikkia ruuveja ei välttämättä tarvitse löysätä, vain niitä jotka pitävät moduulia kiinni projektorista.
 5. Vapauta (useimmiten metallinen) lamppumoduulin kahva.
 6. Poista lamppumoduuli projektorista varovaisuutta noudattaen ja projektoria paikallaan pitäen. Tässä vaiheessa ei kannata kiirehtiä, varomaton lampun käsittely voi aiheuttaa lampun hajoamisen.
 7. Valmistele uusi lamppumoduuli asennettavaksi. Jos olet ostanut pelkän lampun ilman moduulia, tulee se asentaa projektorin alkuperäiseen moduuliin allaolevien ohjeiden mukaisesti. Voit sen jlkeen taas palata tähän kohtaan.
 8. Pyyhi uuden lampun ulkolasi tarvittaessa puhtaalla liinalla ja tarvittaessa myös sisemmät peilipinnat, mikäli niihin pääsee käsiksi.
 9. Liitä moduuli projektoriin.
 10. Aseta moduulin kahva alkuperäiseen asentoon ja varmista että se pysyy kiinni.
 11. Kiristä lamppumoduulin kiinnitysruuvit.
 12. Kiinnitä lamppumoduulin suojus ja varmista että se pysyy kiinni. Monet laitteet eivät suostu käynnistymään ilman kiinnitettyä moduulinsuojusta.
 13. Kiinnitä laitteen virtajohto verkkovirtaan. Laitteesi on nyt toimintakuntoinen.
 14. Nollaa lampun paloaikamittari.
 15. Laitteesi on nyt valmis käyttöön.

Pelkän polttimon vaihdon työvaiheet

Käytä suojakäsineitä tai kankaanpalaa lamppua käsitellessä. Käsien luontainen rasva tarttuu herkästi polttimoon ja voi aiheuttaa sen räjähtämisen käytön aikana.

 1. Pura alkuperäinen lamppumoduuli päästäksesi käsiksi polttimoon. Poista lika ja pöly.
 2. Varmista johtojen ja polttimon väliset kiinnityskohdat. Muistaaksesi oikean kiinnitysjärjestyksen suosittelemme ottamaan valokuvan johtien kiinnityskohdasta.
 3. Vertaa vanhaa ja uutta polttimoa keskenään. Virtajohdon kiinnityskohdat saattavat erota, tämä on normaalia.
 4. Irroita virtajohdot vanhasta polttimosta. Jos jotkin johdot ovat erityisen tiukasti kiinni on ne irroitettava leikkaamalla johto poikki mahdollisimman läheltä polttimoa.
 5. Poista vanha polttimo ja aseta uusi polttimo tilalle.
 6. Kiinnitä virtajohdot polttimoon. Jos sinun piti leikata johdot, voit yhdistää uuden polttimon seuraavin keinoin:
  • Jos uudessa polttimossa on paikka virtajohdon liittimelle, kiinnitä liitin virtajohtoon ja polttimoon sopivaa ruuvia käyttäen (ks. kuvat 1-4). Lähetämme uuden liittimen asiakkaalle pyynnöstä.

  • Jos uudessa lampussa on jo valmiiksi kiinnitetyt johdot, niin voit yhdistää uuden lampun johdot alkuperäisiin esimerkiksi johtoliittimen avulla.
 7. Kokoa lamppumoduuli ja asenna se projektoriin aiempien ohjeiden mukaisesti.

Mikäli tiedät jo lampuista kaiken tarvittavan, tarvitsee vain enää valita se oikea

Vaihtolamppujen pikahaku

Löydä lamppusi nopeasti

Projektorilamput

Projektio-TV lamput